Nyt on täydellinen paniikki. USA:n keskuspankin Federal Reserven korkopäätöstä laskea ohjauskorko 0-0,25 prosenttiin voidaan tuskin muulla tavalla tulkita. Pankit saavat nyt keskuspankilta lainaa käytännössä ilmaiseksi.

Tarkoitus on laittaa taantuvaan talouteen vauhtia, torjua deflaation uhkaa ja poistaa epäluottamusta rahoitusjärjestelmän sisällä. Pankkien välisten markkinakorkojen aleneminen hyödyttää myös velallisia ja luoton tarvitsijoita.

Fedin korkopäätöksen pontimena arvatenkin on ollut tuoreet tilastot Yhdysvaltojen kuluttajahintojen muutoksesta. Inflaatio painui marraskuussa peräti 1,7 prosenttia miinukselle, joten deflaatio alkaa olla todellinen talouden lisäriski.

Ratkaisu tarkoittaa sitä, että Fed on nyt korkojen suhteen tehnyt kaiken mahdollisen deflaation taittamiseksi. Markkinoilla koron laskuun suhtauduttiin epäillen. Syy lienee se, että aikaisemmatkaan koronlaskut eivät ole tehonneet halutulla tavalla. Koska psykologialla on merkittävä vaikutus rahoitusmarkkinoilla, koron vieminen nollan pintaan antaa jokseenkin epätoivoisen signaalin huolimatta hyvästä tarkoituksestaan. Pessimismi saattaa nyt vain lisääntyä.

Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna ohjauskoron pudottaminen nollan tuntumaan heikentää dollarin arvoa suhteessa euroon.

Korkojen alentamisen peli alkaa nyt olla pelattu, joten seuraavana ja todennäköisesti viimeisenä elvytyskeinona on alettu puhua kvantitatiivisista menetelmistä. Tällöin keskuspankki lisäisi kansantaloudessa kiertävän rahan määrää yritysten velkakirjoja ostamalla. Toinen tapa on lainata rahaa suoraan valtiolle.

Taloushistoriassa setelirahoituksella on huono menneisyys. Siihen liittyy aina hyperinflaation riski. Tuhannen taalan kysymys on, että onko nyt sellaisen kriisin shokkihoito kyseessä, johon setelirahoitus sopii. Rahan painaminen ei aina ole ollut pelastaja katastrofitilanteessakaan.